Btw-tarief van 6% bij renovatie van woningen

Volgende werken zijn van toepassing:

  • nieuwe elektriciteit (leidingen, stopcontacten …)
    Voor verlichtingsarmaturen en bijhorende lampen geldt het btw-tarief van 21%, behalve als die armaturen volledig ingewerkt zijn in het plafond.
  • een elektrische bel, vaste brandalarmtoestellen, vaste alarmtoestellen tegen diefstal, huistelefooninstallatie (als blijvend verbonden aan de woning)

U kunt uw woning renoveren tegen het btw-tarief van 6% als u aan volgende voorwaarden voldoet:

  • uw woning is ouder dan 10 jaar (voor 12 februari 2016 kon u genieten van 6% btw als uw woning minimum 5 jaar oud was) Er is wel een overgangsmaatregel voorzien voor wie een overeekomst afgesloten heeft ten laatste op 11 februari 2016 en deze overeenkomst, ondertekend door uzelf en de aannnmer, voor 11 februari 2016 bezorgt aan het btw-kantoor van de aannemer. Dan kunt u voor een woning tussen 5 en 10 jaar oud nog genieten van 6 % btw op renovatiewerken die uitgevoerd worden tot 31 december 2017.
  • uw woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan dient om uw beroep uit te oefenen
  • de werken (omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling, onderhoud) worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.

De levering en de plaatsing van de materialen moeten door dezelfde aannemer gebeuren.

Doe-het-zelvers krijgen geen verlaagd btw-tarief op de aankoop van hun materiaal.

Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen over het btw-tarief van 6% bij renovatie(externe website).

Bron: www.vlaanderen.be

Download hier het 6% BTW attest